Ouderbetrokkenheid: de informatiejungle!

 

Help! Aanstaande vrijdag is het alweer tijd voor de jaarlijkse sportmiddag van mijn oudste dochter. Maar hoe laat begint het ook alweer? Ik ga op zoek naar de laatste informatie die we van school hebben ontvangen. Ik check de agenda. Niks. In de nieuwsbrief dan? Ook niet. Heb ik er dan misschien een appje over ontvangen?

En zo besef ik ineens dat er wel heel veel kanalen zijn die door de school gebruikt worden om met ouders te communiceren. Het zijn er zeker 8. En ik heb geen keuze. Ik ben gedwongen om informatie te willen ontvangen via al deze wegen:

• Email (wekelijkse nieuwsbrief)
• Papier (als er incidenteel een strookje aan de nieuwsbrief moet zitten)
• Kalender / Agenda (staat thuis op de schoorsteen te pronken! Niet beschikbaar, als ik aan het werk ben)
• Schoolgids (Ligt ergens, denk ik, maar heb ik niet bij me, telefoonnummer moet ik dus (indien nodig) op andere wijze opzoeken)
• WhatsApp Groepjes (de klassenouder met vraag of ik mee wil doen)
• Briefje(s) aan deur bij het lokaal (of ik iets wil maken voor het kerstdiner, of als er Krentenbaard heerst)
• Facebook (als de leerkracht/school een bericht voor de school wil plaatsen)
• Klasbord (als de leerkracht van de groep iets leuks/grappigs wil delen via deze gratis app)
• Het Leerlingvolgsysteem heeft een Ouderportaal (voor serieuze zaken, maar op het portaal zou ik een adres van een klasgenootje kunnen opzoeken)
• De website wordt gebruikt voor ‘statische’ informatie zoals telefoonnummers.

En met meerdere kinderen komen er nog een paar kanalen bij… Plus het feit dat ik via deze verschillende kanalen ook informatie ontvang die niet voor mij bestemd of (voor mij niet) interessant is.

Ik herinner me ook ineens dat mijn jongste dochter laatst thuis kwam met het bericht dat wij nog niet gereageerd hadden op het strookje voor het oudervertelgesprek. Het hele huis werd overhoop gehaald. Geen strookje te vinden! Dit kwam ik later in de wasmand tegen.

Het dringt tot me door dat ik wekelijks veel tijd besteed aan het zoeken naar en ordenen van informatie over mijn schoolgaande kinderen. Misschien ligt het aan mijn leeftijd, maar ik vind het steeds moeilijker om orde in deze jungle van informatie te scheppen.

Eerlijk gezegd… ik ben niet zo goed in het bijhouden en terugzoeken van informatie in al die verschillende communicatiekanalen… En, als ik vind dat ik teveel (of niet relevant) wordt ge-appt via een Whatsapp-groep stap ik er weer uit.Als ouder ben ik sneller geneigd om 1x per dag in 1 app alle informatie over de school van mijn meisjes te lezen, dan dat ik via 8 kanalen op zoek moet naar informatie.Als de school goed met 1 compleet communicatiemiddel werkt, zou ik er ook nooit ‘uitstappen’ omdat ik dan fundamentele informatie ga missen.

Bovenstaand verhaal was voor mij één van de grootste redenen om na te denken over 1 informatiekanaal voor scholen en ouders. En vandaag ben ik dus een van de grondleggers van MySchoolApp Junior. We helpen de school om zoveel mogelijk informatie via 1 app bij alle ouders (moeders én vaders) te krijgen.

Ik geloof er echt in dat zo de kans veel groter is dat je wel alle ouders bereikt! En persoonlijk vind ik het –voor al die vaders die lastminute sportdagen voorbereiden ;)– ook heerlijk dat alle informatie op een logische plaats terug te vinden is.

Kan alles echt in 1 app? Nee… Het leerlingvolgsysteem is voor de Cito-toets en de serieuze zaken; de rest kan beter via 1 communicatiekanaal met de ouders gedeeld worden.

Ik denk dat het de ‘Ouderbetrokkenheid’ ten goede komt als de communicatie gebundeld wordt aangeboden aan de moeders én aan de vaders!

Kortom, lang verhaal van deze betrokken vader die vanuit een ‘uit de hand gelopen project’ heeft nagedacht over simpele communicatie.

Ben benieuwd hoe jullie over deze overpeinzing denken!

Reageren op deze blog?

Even voorstellen, Gerard (40), getrouwd en vader van 2 meiden (8 & 5).

Dit incidentele blog is bedoeld om basisscholen te helpen bij het nadenken over ‘Ouderbetrokkenheid’.